Zamanın Ötesindeki Deha Tesla (Margaret Cheney) - Tavsiye

Sponsorlu Bağlantılar

TheLeGeNDY

TheLeGeNDY

Üye
    Konu Sahibi
Zamanın Ötesindeki Deha Tesla (Margaret Cheney) - Tavsiye


Zamanın Ötesindeki Deha Tesla kitabını geçtiğimiz günlerde bitirdim ve kitaplığımda bulunan nadir kitapların arasında kendi yerini aldı. Aslında yavaş yavaş, sindirerek okumak istedim ama merakım buna izin vermedi ve kitabı kısa zamanda bitirdim. Zamanın Ötesindeki Deha Tesla kitabı Margaret Cheney tarafından yazılmış, biyografi türünde bir kitap. Kitapta mucidin çalışmalarından çok, biyografi türünün gerektirdiği şekilde özel hayatına ve yaşantısına değinilmiş. İlk başta beklentilerimi karşılamadığını düşünsemde (çünkü çalışmalarını ve icatlarını merak ettiğim için okumak istemiştim) sayfaları çevirdikçe aklımda bu düşüncenin en ufak bir izi dahi kalmadı

Zorluklarla sürdürdüğü yaşamı, karşılaştığı engelleri görünce Tesla’ya olan saygım ve hayranlığım bir kat daha arttı. Mükemmel bir hayal gücüne ve hayallerini gerçekleştirme yeteneğine sahip bu adam, ne kadarda tarihte pek ismini duyurmayı başaramadıysa da (Edison kadar bile tanınmıyor maalesef) , bence gelmiş geçmiş en iyi mucitlerin başında yer alıyor. Şuan bile akıl sır erdiremediğimiz, halen gerçekleştirilmesi güç olan şeyleri bile yıllar öncesinden hayal etmiş, ufak bir kısmını gerçekleştirme fırsatı bulmuş. Fakat önüne çıkan engellerden ve maddi destek bulamayışından dolayı en az gerçekleştirdikleri kadar önemli bir çok hayalini de gerçekleştirme fırsatı bulamamış.

Dönemin ünlü mucitlerinden Thomas Edison’la arası da hiç iyi olmamış. Edison, birçok kez Tesla’yı hayal kırıklığına uğratmış. Kitapokunduğunda Edison’a karşı öfkelenmemek elde değil. Daha fazla detaya girmek istemiyorum. Mutlaka okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. En kısa zamanda edinip, okumanızı tavsiye ederim…

Kitabın Arka Kapağı

Adı Edison veya Marconi kadar bilinmese de Nikola Tesla gelmiş geçmiş en büyük mucitlerden biri, hatta birincisi kabul ediliyor. Sırp asıllı, Hırvatistan doğumlu ve ABD vatandaşı olan bu dâhi sayesinde bugün ışıl ışıl aydınlanan kentlerde yaşıyoruz. Ama insanlığın Tesla’ya borçlu olduğu şey bununla sınırlı değil tabii. Gerçekten zamanının çok ilerisinde yaşayan bir bilim insanı olan Tesla patentinin Marconi’ye değil kendisine ait olduğunu ancak ABD Yüksek Mahkemesi kararıyla kanıtlayabildiği radyodan televizyona, robotlardan telsiz haberleşmesine, bilgisayardan füzelere kadar bugün gündelik yaşamımızda yer alan pek çok şeyin mucidi veya fikir babasıdır.

Kendisine ait bir evi olmayan, otellerde yaşayan, hiç evlenmeyen ve en iyi dostu ünlü yazar Mark Twain ile güvercinler olan Tesla yirminci yüzyılın ilk yarısında sayısız icat yaptı. Ancak bunları ticari ürüne ve kendisi için bir gelir kaynağına dönüştürmeyi pek umursamayınca inanılmaz buluşları Edison veya Marconi gibi açgözlü “tüccar mucitler” tarafından çalındı. Ne yazık ki bugün onların adı Tesla’dan daha çok biliniyor.

Hayallerine bugün bile ulaşılması zor görünen Tesla İkinci Dünya Savaşı’nın ortasında, 1943’te öldüğünde çalışmalarını yakından izleyen FBI bütün araştırma notlarına, yayımlanmamış makalelerine el koydu. Daha sonraki yıllarda nükleer teknolojinin geliştirilmesinde ve uzay çalışmalarında değerlendirildiği söylenen bu belgeler üzerinde hâlâ incelemeler sürüyor.

Genç yaşta ABD’ye göç eden bu büyük mucit bilim tarihinde hak ettiği yeri çoktan almıştır ama sıradan insanların da zihninde ve gönlünde hak ettiği yeri almalıdır. Bu kitap bu işin daha fazla gecikmemesine katkıda bulunmak için yazılmıştır.

Kitabın ilk baskısı “Tesla Anlaşılamamış Dahi” ismiyle yayımlanmıştır.

Yazıyı kişisel blogumda yayınlamıştım. Sizlerinde faydalanmasını istediğim için burda da paylaşıyorum. Orjinal yazı:
 


Üst Alt