Tımar Sistemi Nedir Tanımı ve Kısa Özet

Sponsorlu Bağlantılar

EroL

EroL

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Tımar Sistemi Nedir Tanımı ve Kısa Özet
Tımar sistemi hakkında kısa özet bilgilerin yer aldığı konumuzda Osmanlı döneminde kullanılan bu sistemin Selçuklulardan geldiğini ve tımar sistemi adıyla kullanıldığını öğreniyoruz.

Tımar Sistemi:Osmanlı Devleti evvelki İslam devletlerinde fark isim ve şekillerde görülen bu sistemi Selçuklulardan alarak geliştirmiş ve tımar sistemi isimiyle uygulamıştır.

I.Murat vaktinde gerçek manası ile uygulanan tımar sistemi devletin hudutlarının genişlemesiyle orantılı olarak yaygınlaşmış ve gelişmiştir.Osmanlı Devleti tımar sistemi ile kimi topraklarının gelirlerini hizmet karşılığı olarak askerlerine memurlarına vermiştir.

Devlet tarafından gelir miktarlarına göre ayrılmış hizmet karşılığı devlet görevlilerine verilen topraklara dirlik denilirdi.Dirlik devlete ait miri arazinin en büyük bölümüydü.Bu bölüm belli bir toprağı ve işleyiş tarzını ifade ederdi.

Bu toprakları ekip biçenler bu arada tımarlı sipahi ismindeki askerlerden yetiştirmek zorundaydı.Bu toprakların en büyük 2 iyi yanı hem imalatta devamlılık sağlanırdı hem de silahlı gücün hazır askeri bulunurdu.

Has:padişaha hanedan azalarına veziriazama beylerbeyine sancak beyleri ve üst düzey görevlilere verilen topraklardır.Yüz bin akçeden fazla geliri olan bu topraklar buyruğuna verilen görevli görevinden ayrılana kadar aynı kişi de kalırdı.

Zeamet:Eyalet merkezlerinde oturan üst düzey yöneticilere verilirdi.Gelirleri yirmi bin ile yüz bin akçe arasında olan topraklardır.

Zeamet sahipleri görevde kaldıkları müddette zematlerini kullanırlardı.

Tımar:Yıllık gelirleri yirmi bin akçeye kadar olan dirlik topraklarına tımar isimi verilirdi.Osmanlı Devleti ne hizmeti olan bir bölüm asker ve memurlara verilirdi.Tımar sahibi bu kişiler tımarın gelirlerine göre üç bin akçe ''kılç hakkı'' alırlardı.Kalan her 3bin akçe için bir cebelu beslerlerdi.Aynı işi yapacağı şartıyla bu topraklar kalıt olarak bırakılabilirdi..

İltizam:Fatih döneminde tımar sistemi dışında kalan toprakların vergilerini toplamak için kazançlan bir tertip etmedir.

Bu uygulama 17.yy da tamamiyle yaygınlaşmıştır.İltizamların açık artırma yolu ile verildiği kişilere mültezim denir.Mültemzimler bu arada iltizamlarının üzerinde insanları ve bölgeyi yönetirlerdi.

Osmanlı otoritesi sarsılınca mültezimler vergiyi artırdılar ve derebey gibi olmaya başladılar.
 


Üst Alt