Profesyonel Fotoğrafçı nasıl olunur, olmak için ne gerekir?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Profesyonel Fotoğrafçı nasıl olunur, olmak için ne gerekir?
Merak edilen sorulardan birisi olarak karşımıza Profesyonel Fotoğrafçı nasıl olunur çıkıyor. Profesyonel Fotoğrafçı olmak için gerekli bilgiler ve yapılması gereken her şey makalemizde yer alıyor.

Işık yardımı ile iz bırakmak anlamına gelen fotoğraf en özel, güzel, mutlu veya normal hallerimizin dikizcisi. Fotoğrafın icadı birtakım talihsizliklerin ardından gelen bir yanlış uygulama sonucu olmuş. Fotoğraf teknolojisindeki gelişmeler bugün artık üzerinde yapılan minik oynamalar sonucu ortaya şaheserler çıkaran dijital bir sisteme dönüşmüş durumda. Yine de analog çekim yapmaya devam eden fotoğraf gönüllüleri de yok değil.
Eline profesyonel sayılabilecek bir makine alanın fotoğrafçıyım diye dolaştığı şu günlerde profesyonel fotoğrafçı nasıl olunuru sizin için araştırdık.
Öncelikle okullu olmak istiyorsanız eğer bu iş için iki yıllık meslek yüksek okullarında fotoğrafçılık ve kameramanlık adı ile bir bölüm bulunmakta. Bu bölümlerde fotoğraf ve kamera tekniğine hakim teknik elemanlar yetiştiriliyor. 4 yıllık bölümler ise genellikle güzel sanatlar fakülteleri altında. Üniversite sınavı baraj puanı temel alan bu bölümler özel yetenek sınavı ile öğrenci alıyorlar.

Her üniversitenin kendine özgü özel yetenek sınavları var ancak kayıt öncesinde size verilen kitapçıklarda yetenek sınavlarının kapsamını öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte genellikle özel yetenek sınavlarında analog/dijital fotoğraf çekimi, portfolyo değerlendirmeleri, kadraj çalışmaları ve mülakat yapılmakta. Burada bir parantez açarak maliyetlerden de bahsedelim. Bu bölümleri kazanan öğrenciler profesyonel çalışmalarına olanak sağlayan bir fotoğraf makinesi ve ekipmanlarını, ayrıca film ve kartlar, banyolar, dijital sarf malzemeleri gibi her türlü malzemeyi karşılamak durumundadır. Derslere gelince fotoğraf tekniği, dijital fotoğrafçılık, stüdyo fotoğrafçılığı, renkli fotoğrafçılık gibi teknik derslerin yanı sıra fotoğraf tarihi, görsel iletişim, çağdaş sanat yorumları gibi dersler de verilmektedir. Fotoğrafçılık bölümü mezunlarının moda fotoğrafçılığı, basın fotoğrafçılığı, sanat fotoğrafçılığı, reklam fotoğrafçılığı, sualtı fotoğrafçılığı vb. alanlarda iş bulmaları mümkündür.


İşin okullusu değil de alaylısı olma yolunda gidecekseniz de öncelikle size fotoğraf kurslarını tavsiye ederiz. Birçok ilde fotoğraf sanatı derneği adı altında fotoğrafçılık kursları mevcut. Yine özel firmalardan da bu eğitimi verenler var. Teknik altyapı ve bilgi sağlayabilmeniz iyi bir fotoğrafçı olabilmek için şart. Fotoğraf malzemelerini tanımanız, ışık-renk-pozlama gibi teknik konuları öğrenmeden çekeceğiniz fotoğrafların hayal kırıklığı yaratması muhtemel eğer doğuştan süper bir yetenek değilseniz. Ayrıca iyi marka bir fotoğraf makinesi edinmeniz de gerekli. Makineyi almadan önce gitmeyi düşündüğünüz kurs hocalarına ya da profesyonellere mutlaka nasıl bir makine edinmeniz gerektiği hususunda bilgi edinin. Tabi ki en önemlisi korkmadan bol bol fotoğraf çekin, yılmayın. Deneyimleriniz sizi fotoğraf konusunda zenginleştirecek, zamanla kendinizin nasıl geliştiğini siz de göreceksiniz. Ayrıca oluşturacağınızı iyi bir portfolyo eğer bu mesleği profesyonel anlamda yapmayı ya da bu işin eğitimini almayı düşünüyorsanız işinize çok yarayacaktır. Ayrıca nette çok sayıda fotoğraf sitesi bulunmakta. Bu sitelerdeki fotoğrafları inceleme, forumlara katılma gibi faaliyetler için üye olmanızı öneririz.
Yaratıcılığınızı konuşturmak için gerçek bir fırsat.
 
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
İlk Para Sonra Yine Para :D
Bir DSLR 1.500 TL
+ 5 10 Milyarda Lens Dedin Mi Tamam :D Daha ND Filtre UV Filtre Tripod :D
 


Üst Alt