Kitap okumanın faydaları, neden kitap okunmalı?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Kitap okumanın faydaları, neden kitap okunmalı?
Kitap okumanın çeşitli yararları ve faydaları bulunmaktadır. Kitap okumanın faydaları neler merak edilirken, sorunun cevabını çok kolay bir şekilde makalemizden öğrenebilirsiniz.

Dünya nüfusunun okuma oranının artmasına paralel olarak gelişmişlik düzeyini de aynı seviyede arttığını biliyor muydunuz? İster ülke bazında bu durumu ele alın, ister kıta bazında, istatistikler yalan söylemez. Bir bölgede okuma oranı arttıkça, aynı oranda gelişmişlik düzeyi de artıyor. Sizce bu bir tesadüf mü? Tabiki değil. Okumanın makro boyutta toplumlara sağladığı faydalardan sadece biri.

Bir bireyde kitap okuma alışkanlığı, ivmesel olarak o kişinin gelişmesine katkı sağlar ve bu katkılar adeta domino taşları gibi birbirlerini tetikleyip, yeni faydalara kapı aralar. Bir kere diksiyonunuz gelişir. Diksiyonu gelişen bir kişinin özgüveni artar. Buna paralel olarak da, daha kolay sosyalleşir, iş ve okul hayatında daha başarılı bir birey haline dönüşür. Çünkü derdini daha rahat izah edebilir. Bir sıkıntısı olduğunda “bunu nasıl anlatırım?” diye düşünmez. Anlatır ve o sıkıntısını karşısındaki kişiyle paylaşarak, derdini azaltır. Bunların hepsi okuma ile gelişen diksiyondan başlayan faydalar zinciridir.

İkinci olarak kitap okuyan bireyin okuma hızı artar. Sözcükler beyninde kalıplaşmaya başlar. Bir sözcüğün ilk iki- ilk üç harfini görmek, zihninde o sözcüğü şekillendirip söyleyebilmesine imkan sağlar. Bu yüzdendir ki, bitirdiği her kitap, kişinin okuma hızını biraz daha arttırır. Tabi bu doğrusal artan çizgi ile beraber okuduğunu anlama oranı da gelişir. Kişi, bir süre sonra artık çok hızlı okumaya ve okuduğunu hızlı bir şekilde anlamaya başlar. Bu da özellikle üniversiteye hazırlanan genç guruplara büyük fayda sağlar.

Üçüncü olarak kitap okumak zekayı geliştirir. Beyin sürekli bir kelimeden, diğerine sonrasında ise o kelimelerin bir araya getirdiği cümlelere ve o cümlelerin bir araya getirdiği paragraflara odaklanır. Yani sürekli bir çalışma halinde olur. Tıpkı düzenli spor yaparak kaslarını çalıştıran bir kişinin kaslarının yavaş yavaş gelişmesi gibi düzenli kitap okuyan bir birey de, düzenli olarak beyinini çalıştırır ve zekasının gelişmesine katkı sağlar.

Son olarak kitap okuma kelime darcığınızı geliştirir. Bireyler daha farklı kelimeler öğrenir böylelikle daha zengin bir dile sahip olurlar. Bu da, anlatmak istedikleri bir olguyu uzun uzun cümlelerle ifade etmek yerine tek bir kelime ile ifade etmelerine katkı sağlar. Yani, ifade özgürlükleri gelişir.
 
  • Beğen
Tepkiler: CageReis, @blackhawk@, minoo ve 1 kişi daha


DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
Dini Kitaplar Harici Okuyamıyorum İlgimide Çekmiyor Alıyorum Bi Tane Kalın İlmihal Vs Oku Allah Oku :) Özellikle Türkçe Mealde Okumayı Tavsiye Ederim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Jan
Jan

Jan

Üye
Orda duuur :) Favorimdir Risale–i Nurrr <3
 
minoo

minoo

Üye
Tamam dini kitapları tabii ki okuyun ama roman da okuyun arkadaşlar yahu :)
 
Jan

Jan

Üye
Roman ın faydası nedir :) bakış açını filan değiştiriyor mu :D içki haram ama rakı için arkadaşlar der gibi oldun ;)
 
minoo

minoo

Üye
Ne alaka yahu benim söylediğimde haram olan nedir? Ben kimseye dini kitap okumayın demiyorum ki.
 
teknodmr

teknodmr

Üye
Kitap okumak lazım. İnsan kendini geliştirmeli sonuçta.
 

@blackhawk@

Üye
kitap okudukça yanlızlaşıyorsun en güzeli cahillik ohhhh herşeyi biliyorsun :biggrin:
 
KinG Tornado

KinG Tornado

Üye
Kitap Okumak Kişiyi Kötü Yollardan Uzak Tutar.
 
Jan

Jan

Üye
Mafya kitabı okuyorsan ?
 
minoo

minoo

Üye
Mafya kitabı okuyorsan ?
Ben cinayet romanı okurum sürekli. Emin ol pek çok faydasını gördüm. Ne okursan oku. Kimse mafya konulu kitap okuyup adam vurmaz; cinayet romanı okuyup adam öldürmez.
 
Jan

Jan

Üye
Yav he mino hee . Sanki ben mafya okuyan mafya oluyor diyorum. Espri yaptım ben orada.
 


Üst Alt