Elektro gitar teknikleri.

Sponsorlu Bağlantılar

Bora

Bora

Üye
    Konu Sahibi
Elektro gitar teknikleri.
Hammer-on: Notayı vurduktan sonra sağ eli kullanmadan sol elin diğer bir parmağıyla aynı telde başka bir notaya basma olayıdır. Tabi bu perdede daha tiz bir notaya parmağınızı koyarak oluyor.

Pull-off: Tele vurduktan sonra basılı olan parmağın çekilerek daha geride duran başka bir parmağınızın basılı olduğu notayı vermesidir.

Slayt:Kaydırma tekniğidir. Bastığınız notayı parmağınızı kaldırmadan başka bir perdeye kaydırmadır. İleri veya geri.

Yukarda yazan teknikler çift sesli olarak yapılabilir. Ayrıca hammer ve pull off ard arda da yapılabilir.

Bend:Tek bir nota basılarak tele vurulur. Sol elde basılan nota tel yukarı çekilerek kaldırılır. Ve ilerdeki herhangi bir notaya denk gelir. Bend tam,yarım,1.5,2 şekillerinde olabilir. Bu teli ne kadar kaldırdığınıza bağlıdır. Bend tekniğini oturtmak için çalışmak gerekir. Başlarda hep yanlış notaya düşülür ama zamanla oturacaktır. Ayrıca her gitaristin kendine özgü bir bend çekişi olmalıdır.

Vibrato: Sol elle basılan notanın titretilerek dalgalandırılmasıdır. Sol elde notayı basan parmağınızla teli aşağı yukarı şekilde titretin. Bir diğer şekilde gitardaki vibrato koluda kullanılabilir tabi.

Alternate Picking: Sağ elde yürüyen notaların penayı bir aşağı bir yukarı çalınmasıdır. Arada hiç sekmeden dakikalarca alternate picking çalmalısınız.

Tapping tekniği:Gitarda nota basma olayına sağ elinde karışmasıyla oluşan tekniktir. Diyelim ki mi telinde 5. perdeye bastınız. Sağ elinizin orta parmağıyla(penayı asla bırakmayın) yine mi telinde 12. perdeye basın ve pull off yapar gibi parmağınızı çekin. Mantıken orda 5. perdedeyken çalamadığınız 12. perdedeki notaya ulaşmış oldunuz.

Ekonomy Picking: Gitarın en üst eline gelin birinci parmağınızı 5. perdeye koyun. Sırayla 5. 7. ve 8. perdeleri bir aşağı bir yukarı pena vuruşlarıyla çalın. En son notayı aşağı doğru vurdunuz değilmi? Bu notanın hemen ardından alt teldeki 5. perdedeki notayıda penayı aşağı doğru vurarak çalın. Bunların hepsini ard arda yaptığınızda ekonomy picking yapmış olacaksınız. Yani sağ elinizi daha az yormuş ve kuvvetten feragat sağlamış olacaksınız.

Sweep Picking:
Bu tekniği kullanara armoni olarak düşünürsek arpeggioları çalıyorsunuz. Yani akor seslerini çalıyorsunuz. Akor basmanın solo versiyonu olarakda düşünebilirsiniz.

Çalacağınız notalar sırayla şöyle olsun örneğin:
5. telde 15. perde,4. telde 14. perde,3. telde 12. perde,2. telde 13. perde,1. telde 12. perde.

Şimdi serçe parmağınızı 5. teldeki 15. perdeye koyun Sağ elinizide telin üstünde çalmaya hazırlayın. İşin mantığına göre sağ elinizi sanki akor çalar gibi penayı direk tüm tellerde dümdüz aşağı indireceksiniz. Ama gelen sesler akor gibi değilde ard arda çalınan notalar olarak gelecek. İlk notayı vurur vurmaz onu susturun ve hemen yüzük parmağınızla alt teldeki notaya basın. Sağ eliniz o notaya vurana kadar sol el parmağınızı oraya yetiştirip basmanız gerek. Ve bu arada yukarıdaki nota susmuş olacak unutmayın o nota duyuluyorsa çaldığınız sweep değil akor oluyor. Bu şekilde aşağı inin ve tekrar yukarı dönün. Yukarı dönerkende bu sefer sağ elinizde penayı tellerde yukarı doğru çekeceksiniz. Burda penayı tutuşda önemlidir. Aşağı inerken yukarı doğru, çıkarken aşağı doğru meyilli tutun. Yavaştan başlayın acele etmeyin.

Trill:Pull off tekniğini hatırlıyorsunuz. Tek bir notaya bastıktan sonra aynı telde daha ilerdeki başka perdede sürekli ard arda pull off yapma olayıdır. Dakikalarca böyle çalıştıkça çektiğiniz parmağınız oldukça güçlenecektir. Bu da hakimiyetinizi arttırıcak haliyle unutmayın parmaklarınız ne kadar güçlenirse gitara o kadar hakim olursunuz.

Penayla tapping yapmak:Tapping tekniğini düşünürseniz mantıken sağ elinizin parmağıyla yaptığınızı penaylada yapabilirsiniz. Ama burda değişik bir durum var.

Parmağınızı herhangi bir telin bir perdesinine koyun. Şimdi penayı tapping yapacağınız perdeye getirin. Şimdi sağ kolunuzu sıkın ve kolunuzun titremesini sağlayın. Titreme kuvvetiyle tappingi tel üzerinde gerçekleştirin. Yanlız burda önemli olan bunu senkronize ve zamanlı bir şekilde yapmak. Kolunuz sakın kontrolden çıkmasın fazla asılmayın. Bu bir kas olayı. Kolunuz titredikçe pena tele o hızda vuracaktır. Temiz bir şekilde yapmaya çalışın ve penayı alttaki veya üstteki tellere değdirmeyin.

Penayla sliyt: Bazen sololarda çok güzel duyulur. Burda bahsettiğin penayı bütün tellere sürtmek değil. Penanın kenarıyla klavyde bir notaya basın sonra onu ilerdeki veya gerideki başka bir notaya kaydırın.

Tele çığlık attırma: Özellikle Zakk Wylde çok kullandığı bir tekniktir. 3. telde 2. perdeye basın örneğin. Penayı öyle bir şekilde vurmalısınız ki nota düz bir şekilde değil çığlık şeklinde çıkmalı. Tele penayla sağ el baş parmağınızın kenarını birleştirerek vurmalısınız. Aynı anda hem pena hemde etinizle yani. Çok uğraşıcaksınız ama en sonunda çığlık attırmaya başlayacaksınız.

Sweep-Tap tekniği: İleri bir teknik. Sweep ve tap tekniğinin birleştirilmiş halidir. Burda yapmanız gereken sağ elinizle gitar klavyesinin gerisindeki bir yerde telleri kapatmak ve ses çıkmasını önlemek. Sağ eliniz gitarın gerisinde telleri kapatırken sol elinizle sağ elin ilerisinde yani klavyenin daha tiz yerlerinde parmaklarınızla tap şeklinde sweep arpeggioları çalacaksınız. Örneğin yukarıdan aşağı:

7. perde,9. perde, 11. perde,7. perde,10. perde,12. perde.

Bu notaları yukarıdan aşağı tap şeklinde çalın. Tabi bu tap sol elinizle oluyor hatırlarsanız sağ eliniz klavyenin gerisinde telleri susturmakta. Telleride iyi susturun ki aşağıda sol elle uğraşırken başka notalar parazit yapmasın. Bu çok ileri birşeyleri artık aşmamış arkadaşlar bulaşmasın.
Eğer gitarda bir tremolo koluna sahipseniz... Harmonicleri sanırım herkes bilir. Tele perdeye basmadan dokunarak tam demirin üstündeyken vurursanız harmonic nota alırsınız. Bu harmonic notalara basarak tremolo kolunu kullanın. Özellikle kolu dışarı çekerek sesi iyice uçurabilirsiniz. Ya da kolu titreterek atari salonu vari sesler çıkarabilirsiniz oynaya oynaya bulun işte o tip şeyleri.

Ama şöyle bir numara vardır. Gitardaki alt 3 telin 7. perdedeki harmoniclerin hepsine aynı anda vurun ve vurur vurmaz kolu dışa doğru çekin. Gitarın resmen böğürdüğünü göreceksiniz.

Sol elinizle gitar gövdesinin alt tarafından uzanarak tremolo kolunu tutun. Sağ elinizlede herhangi bir boş tele (tercihen sol) çığlık attırın. Attırır attırmazda sol elinizle tuttuğunuz kolu yukarı itin veya aşağı çekin. Veya ikisini birden yapın.

Sağ eliniz olmadan gitar çalmasını öğrenin. Sol elinizle melodiler çalmaya uğraşın.Böylece sol elle çalarken tremolo kolunu kullanarak harikalar yaratabilirsiniz.

Başka bir numara: Yukarda bir yerlerde bir nota çaldıktan sonra birden bunu hızlı bir şekilde alt perdelerden birine slayt yapın ve durduğunuz yerdede teli aşağı doğru bend çekin. Tabi burda penayla işiniz yok. Sadece ilk notaya vururken penayla vuracaksınız. Sonra iş sol ele kalıyor. Gitar bağıracak...Burda aşağı bend çekme olayı sadece bu harekete özeldir. Sakın ola normal bendlerinizi aşağı çekeyim demeyin. Bu bazı yeni öğrenenlerin düştüğü bir hatadır. Bendleri hep yukarı doğru çekmelisiniz.

Başka bir numara: Her hangi bir bendden sonra tel henüz yukarı çekiliyken yani yukardayken telin ilerisindeki bir perdeden tap yapın ve bendi aşağı bırakın.

Feedback:Gitar ve amfi ile elde edebileceğiniz bu sesin tam olarak fiziği şu şekildedir:

Gitarda bir nota ile ses verirsiniz, amfiden ise bu ses yükseltilmiş olarak gelir. Bu ses gitarda perdede tuttuğunuz notanın telini rezonans yoluyla titretebilecek kadar kuvvetli ise, giderek artan, azalan veya dengeli ise sonsuz bir ses döngüsü oluşur. amfi teli titretir, tel amfiye ses yollar.
Amfiye olan uzaklığınız veya yönünüz feedbacın notasını değiştirecektir. Önemli olan çalarken sahnede bunu verimli olarak kullanabilmektir. Tremolo kolunu kullanarak gitardan değişik sesler çıkarmaya çalışın.
 


bosdunya90

bosdunya90

Üye
abicim tremolo kolunu kullanan o kadar cok usta varki...
gecen seneydi sanırım youtube de bi video gördüm
adam tremolo koluyla bildiğin motor sesi cıkarıo xD
cok uğrastım ama yapamadım :D

Aynı zamanda su tele çığlık attırmayıda cok denemeyin (özellikle yeni baslayanlar) parmağınız kıpkırmızı oluo :D
 

irfan-arik

Üye
bi sorum war ..
ibanez grg170dx electro gitar da 274 tl , bu doğru olablr mi ? (gitar normalde 400tl)
 
Bora

Bora

Üye
    Konu Sahibi
bi sorum war ..
ibanez grg170dx electro gitar da 274 tl , bu doğru olablr mi ? (gitar normalde 400tl)

Onu bilemeyeceğim ancak
Bende grg 270 kullanıyorum. İsterseniz 320TL ya satabilirim. Daha uygun olur.Düşünrseniz...
 

SebnemYuksel

Üye
Elektro gitarda bir çok teknik mevcuttur, tekniklerin isimleri bazen bir kaç farklı şekilde anılabilir, güzel bir içerik olmuş teşekkürler. İlk zamanlarda tekniklerin nasıl yapıldığına ulaşmak için internette bir çok kaynak araştırmıştım, tekniklerin kısaltmalarının karşılıklarını bulmak özellikle zor olmuştu. Bununla ilgili aşağıdaki yazıyı da okumanızı öneririm;
 

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
742
Cevap
0
Görüntüleme
356
HakanSeven12
Cevap
7
Görüntüleme
2K
HakanSeven12


Üst Alt