Ekran Kartı Seçiminde Band Genişliğinin Önemi

Sponsorlu Bağlantılar

MAERKEK

MAERKEK

Moderator
    Konu Sahibi
Ekran Kartı Seçiminde Band Genişliğinin Önemi
Merhaba arkadaşlar, bilgisayarımda Amd hd4850 ekran kartı kullanıyorum. Bu ekran kartıyla ets 2'yi takılmadan orta ayarlarda oynayabilirken
bir tanıdığımda denk geldiğim Nvidia GT 730 orta ayarlarda takılmalar vs yapıyordu. Hemen sebebini merak ettim ikisinin teknik detaylarına baktım.
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Burada görmenizi istediğim noktalar şunlar:
-AMD 4850 512mb ram , Nvidia Gt 730 1GB ram
-AMD 4850 DDR3 bellek , Nvidia GT 730 GDDR5 bellek kullanıyor.
-İkiside PCI Express 2.0 bağlantısına sahip.

Aşağıdaki noktalara dikkat edelim lütfen!
-AMD 4850 625 mhz çekirdek hızında çalışıyor, Nvidia Gt 730 902 mhz çekirdek hızında çalışıyor.
-AMD 4850 256 bit iken Nvidia GT 730 64 bit.
-AMD 4850 993 MHz bellek hızına sahip Nvidia GT730 1253 Mhz bellek hızına sahip.

Bu değerleri analiz etmeden bit değerini sizlere şu örnekle açıklayayım hem bu örnekle bit değerinin önemini de anlatmış olacağım.
A fabrikasına gelen büyük bir koli içinde 625 tane küçük koli çıkıyor . Bu kolilerin 50 m ileri taşınması için , kullanılan yolun genişliği 256 cm ve taşıma esnasında kullanılan araçların hızları 10 km/s , N fabrikasına gelen büyük kolinin içinden 902 tane küçük koli çıkıyor . Bu kolilerin yine 50 m ileri taşınması için , 64 cm genişliğinde bir yol ve 12 km/s hıza sahip araçlar kullanılıyor.
Sizce hangi fabrika 1 saatte daha fazla koli taşır? Tabi ki A Fabrikası daha fazla taşır .

Bir ekran kartının çekirdeğinin görüntüyü işleme hızı ne kadar yüksek olursa olsun , ekran kartının çekirdeğinde işlediği bu görüntüyü , monitöre aktaracak bellek yolu aynı yukarıdaki iki fabrika örneğinde olduğu gibi ne kadar büyük ve geniş olursa ekran kartının çekirdeğinden belleğe gelen görüntü verisi o kadar hızlı aktarılır ve daha fazla perfonmans almanızı sağlar. Yukarıda cidden bir hesap yapsanız ulaşacağınız sonucu ben size aşağıdaki resimden aktarayım.

Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


Bu resimde ilk olarak memory bandwith değerine odaklanmanızı istiyorum . Yukarıda anlattığımız fabrika olayının sonucu işte burada . Cidden hesap yapmış olsanız Amd 4850 'nin bant genişliği saniyede 63,60 GB/s veri aktardığını Nvidia'nın bant genişliğinin ise 40.10 Gb/s veri aktardığını görmüş olacaktınız.

Bu resimlerden diğer göreceğimiz ise perfonmans karşılaştırma değerleri olacaktır. Gördüğünüz gibi Amd 4850 hep yüksek değerler almış .

Özetleyecek olursak , bir ekran kartının sahip olduğu ram miktarı , çekirdek hızı aslında pek önemli değil. Ekran kartı seçiminde önemli olan bellek özellikleri çünkü bellek görüntü verisi taşıma görevi üstleniyor . Bellekte bulunan veri yolunun genişliği (bit değeri) , belleğin çalışma hızı ne kadar yüksekse o kadar Fps artışı anlamına geliyor . Son olarak başka bir kaynaktan aldığım karşılaştırma sonuçlarına göz atmanızı öneririm.


Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

İçeriği görebilmek için Giriş yap veya üye ol.
 

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: @Safak ve arslan3332
MAERKEK

MAERKEK

Moderator
    Konu Sahibi
Örnekleri daha da çoğaltacağım
 
  • Beğen
Tepkiler: arslan3332


Üst Alt