Doğal yollarla mide yanması tedavisi


Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
Mide yanması, günümüzde çoğu kişide
görülen ve genellikle yemek esnasında veya
yemek sonrasındaki birkaç saatte hissedilen
çok yaygın bir hastalıktır. Mide yanması yemekten önce, yemek
esnasında veya yemekten iki üç saat sonra
hissedilir. Besinler, sindirim fonksiyonunun
bir gereği olarak midede ilk değişikliklere
uğrayarak bağırsaklara gönderilmek amacıyla
hazırlanıyor. Mide bu fonksiyonunu yaparken iç yüzeyini kaplayan zarın alt kısmındaki salgı
hücrelerini, besinlerin olması gereken
değişimini sağlamak için uyarıyor. Bu esnada
meydana gelen bir dengesizlik, çok fazla asit
ortamına ve midenin kendini
koruyamamasına neden olarak yanma hissine sebep oluyor. Yemek süresini uzatın Yemek yemeye daha çok vakit ayırın.
Ayaküstü değil de sofrada oturarak acele
etmeden yiyin. Acele yemek mide
çalışmasına zarar veriyor. Kendinize daha
fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir
zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün. Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin
sindirim için gerekli salgıları daha kolay
üretmesine yardımcı olur. Lokmaları uzun
uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve
ağırlık hissetmemenizi sağlar. Sofradan tam doymadan kalkın Sofradan tıka basa doymadan kalkın. Mide
boş bir torba olduğu için yemek yerken
çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide
sürekli genişler. Eğer kemerinizi çok
sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal.
İçi dolu bir plastik torbayı düşünün. Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca bağlayın.
Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya
doğru sarkacaktır. Mide de aynı böyle… Bu
nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin. Yemek ile uyku arası en az 3 saat
olmalı Akşam öğününden hemen sonra damak
kaçamakları yapmayın. Aksi takdirde mide
gece boyunca çalışıp yorulur. Akşam yemeği
ile uyku arası en az üç saat olmalı. Yani
yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın.
Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın. Besinin mideye girişi sağ taraftan
gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince
hazmedilemeyip mide borusunda yanma
hissi oluşabilir.
Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz
gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin. Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz. Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk
olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu
nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına
özen gösterin. Sigaradan uzak durun. Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın,
mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve
yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza
kadar gelebilir. Bu besinlerden uzak durmaya dikkat
edin Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı
yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır
yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri
yemeyin. Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki
yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar
vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya
oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata
sevenler genelde sütsüz olanını tercih
etmeli. Kafeinli içecekler mide için çok zararlı.
Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas
mideyi yorar. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden
yapamıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.
Gazozlu içecekleri ve asitli meyve sularını az
için. Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak
durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin.
Ilınmasını bekleyin. Alkol midedeki yanma hissini artırır, alkolden uzak durun. Çiğ soğan
ve çiğ meyve de mide asidini artıran
etkenlerdendir. Karnabahar: Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları
giderebilir. İçeriğinde bulunan gefarnato
maddesi ülser ilacının ham madesi olarak
kullanılıyor. Patates: Çiğ patates suyu
mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi
soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Su,
havuç suyu veya kereviz suyuyla karıştırarak
için. Elma sirkesi: Salatalarda elma sirkesi kullanabilirsiniz. Maden suyu: Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.
Yemeklerden sonra içilebilir. Ispanak: Ispanağı buharda pişirin veya haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata
olarak yiyin. Zeytinyağı: Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve
yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor. Baklagil: Fasulye, bezelye ve mercimekte var olan bioflavionid maddesi, midenin
koruma görevini artırıyor. Muz: Mideyi seven meyvelerin en başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek,
midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir.
Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin
üretimini de artırıyor. Kızarmış ekmek: Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor. Meyankökü: Güçlü bir mide koruyucusu ve dostu. Yapılan son incelemelere göre
midedeki çok fazla olan asitlenmeyi azaltır.
 
Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
Bi sade sodaya bakar:pro:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt