Diyabet ve Diş Eti Hastalıklarının İlişkisi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Diyabet ve Diş Eti Hastalıklarının İlişkisi
Diyabet, Diş eti hastalıkları,Diş Eti Hastalıkları ve Diyabetin İlişkisi


Diyabet ve Diş Eti Hastalıklarının İlişkisi

Diyabet hastalığının diş kaybıyla sonuçlanan diş eti hastalıklarına yol açabileceği bildirildi.

Dentistanbul Maxillo-Facial Cerrahi ve Periodontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Korkud Demirel, dünyada şeker hastalığından etkilenenlerin sayısının 246 milyonu bulduğunun tahmin edildiğini belirterek, diyabet hastalığının ölümlerin dördüncü nedeni olarak gösterildiğini kaydetti.

Diyabet ile diş eti hastalığı ilişkisinin uzun yıllardan beri araştırıldığını dile getiren Demirel, diyabet hastalarında kan şekerinin kontrol altına alınamamasının çeşitli olumsuz etkileri olduğunu, diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihaplanmaların (periodontal hastalıklar), bu olumsuz etkiler arasında sayıldığını ifade etti.

Korkud Demirel, diyabetiklerde diş eti hastalıkları, mantar enfeksiyonları, çürük ve diş kayıpları, ağız kuruluğu ve ağızda yanma hissinin görülme sıklığının daha fazla olduğuna dikkati çekerek, bu kişilerde diş eti hastalığının sağlıklı kişilere göre görülme sıklığının 4 kat fazla olduğuna vurguladı.

Prof. Dr. Demirel, şu görüşleri dile getirdi:
“Diş eti hastalıkları artık diyabetin ana komplikasyonlarından biri olarak kabul edilmektedir. Kan şekerinin kontrol altında tutulamaması zaten var olan diş eti hastalığının şiddetini arttırmakta ve kontrol edilmesini güçleştirmektedir. Ancak kandaki şeker düzeyi kontrol altında tutulabildiğinde hastalık da tedavi edilebilmektedir. Şeker düzeyi iyi, kontrol altında tutulan diyabetiklerin tedavisi, hiç şeker hastalığı olmayan sağlıklı bireyler kadar kolay olmakta ve ağız sağlıklarını koruyabilmektedirler.”

Demirel, diğer taraftan araştırmacıların romatizmal hastalıklar, kalp hastalıkları gibi bir çok hastalık ile diş eti hastalıkları arasındaki ilişki üzerinde durdurduklarını belirterek, bu konuda da umut veren sonuçlara ulaşılmaya
başlandığını bildirdi.

Kronik bir enfeksiyon olan periodontal hastalığın diyabetin seyri üzerinde ne düzeyde etkili olduğunun da araştırmaların odağında yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Demirel, ileri periodontal hastalığın tedavi edilmesinin
diyabetin kontrolünü de kolaylaştıracağını söyledi.

Korkud Demirel, “Günümüzde diyabet hastalığı, bilinen komplikasyonlarının yanı sıra diş kaybı ile sonuçlanan diş eti hastalıklarına da yol açabilir. Bu nedenle diyabetiklerin ağız sağlığının yakından takip edilmesi, düzenli aralıklarla diş hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Var olan bir periodontal hastalığın da şeker hastalığının kontrolünü güçleştireceği akıldan çıkarılmamalıdır. Kontrol altında olsun, olmasın tüm diyabet hastaları, diş hekimi veya periodontist kontrolünden geçmeli ve takip edilmelidir.”
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt