Daum PotPlayer [Detaylı Kullanım Klavuzu]

Sponsorlu Bağlantılar

Cezzbedici3

Cezzbedici3

Üye
    Konu Sahibi
Daum PotPlayer [Detaylı Kullanım Klavuzu]
Daum PotPlayer; HD kalitedeki filmlerinizi en konforlu şekilde izleyebileceğiniz sınırsız özelleştirme sunan bir medya oynatıcıdır. Bu dökümanda çok işimize yarayacak belli başlı özelliklerinden bahsedeceğim. Öncelikle oynatıcıyı alttaki bağlantıdan indirelim;

|Kaynak Konu|
http://www.maxicep.com/pc-yazilim-g...5-34023-14-6-mb-32bit-692999.html#post5216823
[Örnek görüntüler altındaki bilgiler ile açıklanmıştır]
İlk olarak arayüz kısayolları:
1- Space(Boşluk) tuşuna bastığınızda Duraklat/Oynat işlevi görür.
2- Enter tuşuna bastığınızda tam ekran yapar tam ekrandan çıkar.
3- Sağ/Sol Yön Tuşları
5 saniye aralıklarla İleri/Geri sarar. Ctrl+Yön Tuşları 30 saniye - Shift+Yön Tuşları 60 saniye(1 dakika) - Ctrl+Alt+Yön Tuşları 300 saniye(5 dakika).
4- Yukarı/Aşağı Yön Tuşları Ses Açar/Kısar.
5- Oynatma çubuğunun sağındaki solundaki simgeler medyayı Hızlandırır/Yavaşlatır.
6- Sağ alt kısımdaki Kamera simgesi Ekran Görüntüsü'nü kaydeder.
7- Klavyeden A tuşuna bastığınızda Ses Seçenekleri menüsü açılır eğer film dosyanızda birden fazla ses var ise sesler arasında bu menüden geçiş yapabilirsiniz. Örneğin; Orjinal Dil/Türkçe Dublaj.
8- M tuşu sessize alır.
9- Shift + N (Sadece 5.1 filmlerde kullanın) tuş kombinasyonu Normalize isimli bir ayarı aktif eder tekrar basarsanız kapatır. Bu kombinasyon sesi arttırır. Bazı 5.1 filmlerde ortam sesleri basık kalabiliyor bu sorunun üstesinden gelmek için oluşturulmuş bir işlevdir. Müzik dinlerken gereksizdir.
10- F5 tuşu ise Gelişmiş Ayarlar'ı açar.


1 ve 2 numaralar PotPlayer'in bu yeni versiyonunda olan güzel bir özellik. Bu iki seçeneğide ayrı ayrı özelleştirebilirsiniz. Örneğin bilgisayarınızda iki sinemasever var ve ikiside farklı tonlarda izleyemeyi tercih ediyor. İki ayrı kategori bu durum için biçilmiş kaftan. Yazılım varsayılan olarak Built-in DXVA Decoder ile yükleniyor.


General(Genel): Bu menüden programın temel işlevlerini yönebilirsiniz.
1- On Top: Oynatıcının sistem dosyalarının daima üstünde kalmasını yada kalmamasını belirleyebiliyoruz. Never(Asla) seçili iken mesela internet tarayıcıyı açarsak oynayan video tarayıcının altında kalıyor. Always(Her zaman) bize eziyet çektireceği için Never olması en uygunu. Keep on Ful Screen kutucuğu ise sadece tam ekrandayken en üstte olma ayrıcalığı tanır böylece filmimize dalmış izlerken hiçbir sistem bildirimi keyfimizi bölemez.
2- File open method(Dosya açma Yöntemi) : Open similar files together(İlişkili dosyaları aç). Yani açtığınız filmin klasöründeki altyazıyı otomatik görmesi demek. Diğer iki seçenek ise ya tüm klasörü aç ya da sadece tıklanan dosyayı aç komutu verdiği için resimdeki seçenek varsayılan olarak geliyor.
3- Tray icon(Sistem tepsisi): PotPlayer açıkken Sistem tepsisinde simge gösterilecek şekilde geliyor normalde ama biz 5. numaradaki işimizi kolaylaştıran ayarı yapacağımız için Do not show(Gösterme) olarak seçiyoruz.
4- When Starting(Başlarken): Screen Status(Ekran Durumu) Last Size seçiliyken en son nasıl kapattıysak arayüz o piksel boyutunda açılıyor. Default Size 320x240px boyutunda açılır. Ful Screen tam ekran olarak açılır. Custom sizin belirleyeceğiniz ölçüde açılır.
5- Use Windows7 Taskbar Feature(Gelişmiş Windows7 Görev Çubuğunu Kullan): Bu kutucuğu işaretlediğimizde tıpkı Media Player gibi oynatılan video ön görüntülü şekilde çubuğa yerleşiyor böylece sistem tepsisinde küçük simgeye ihtiyaç kalmıyor.
6- Stop playing when minimized(Küçültüldüğünde oynatmayı durdur): Ben böyle bir şeye gerek duymadığım için işaretlemedim siz kendinize göre ayarlayın.
7- Multiple Launching(Çoklu Başlatma): Burada üç tane seçenek var.
Add to clicked file to the playlist(Tıklanan dosyayı oynatma listesine ekle) Varsayılan ayar bu şekilde. Launch multiple potplayer(Çoklu potplayer başlat) Tıklanan her dosya için ayrı bir potplayer açar. Play the clicked file(Tıklanan dosyayı oynat) Bana en uygun seçenek bu. Tıkladığımda dosya açılsın. Çünkü listeye eklemek istersem zaten dosya üzerinde sağ tıklayıp Add to potplayer playlist diyerek bir liste yapabilirim.
8- Default size on closing file(Dosya kapatıldığında varsayılan boyut). Film oynatılırken filmin piksel ölçülerine göre değişen arayüz film bittiğinde orjinal ayarlarına döner.



Shortcuts(Kısayollar): Sistemin varsayılan olarak atadığı kısayolları kendinize göre özelleştirebilirsiniz.
1- Add(Ekle) butonu ile Custom Shortcuts(Kişisel Kısayollar) menüsünü açıyoruz.
2- Buradaki açılan menüden ön atanmış kısayollardan seçebileceğimiz gibi beyaz tondaki yazı bölmesinde klavyeden istediğimiz tuşa basarak kısayol oluşturabiliyoruz.
3- Oluşturduğumuz kısayolun açacağı işlevi ise bu uzun işlevler menüsünden seçerek kısayolumuzu hazırlamış oluyoruz.
4- Daha sonra kısayolumuzdan vazgeçersek ister silme ister düzenleme işlemi yapabiliyoruz.
En üstteki Focus of any window may control kutucuğunu işaretlemeyin çünkü bu işlev aktif olduğunda kısayollar Built-in DXVA Decoder haricinde Default seçimede yansıyor.


Mouse(Fare): Burada farenizi özelleştirip kısayollar atayabilirsiniz.


Skin(Tema) : Yüklü gelen pek çok arayüzden istediğinizi seçebilirsiniz.
1- qqblack yazan anlatımda kullandığım ve gerçekten 20 kadar arayüz arasında bana en hoş gelendir.
2- GOM Playeri bilenleriniz vardır eski alışkanlıklardan vazgeçmeden yeni nesil bir şeyler kullanmanız için GOM temasıda sunulmuş. Temayı uyguladığınızda GOM Player kullandığınıza kendiniz bile inanabilirsiniz neredeyse tamamen aynı.
Color Themes kısmında ise seçtiğiniz arayüzün tema ve renkleriyle oynamalar yapabilirsiniz.



OSD Messages(Arayüz İşlem Bildirimleri): Yaptığımız her işlemin arayüzde bildirildiği yazı metinlerimizide istediğimiz gibi kendimize uydurabiliyoruz.
1- Yazı fontunu, büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz.
2- Yazının ekranda nerede çıkacağını buradan belirliyorsunuz(Sağda, solda, aşağıda, yukarıda).
3- Yazı rengini ve yazı çerçeve rengini buradan ayarlıyorsunuz.
4- Eğer sadece yazı büyüklüğünü ayarlamak isterseniz font ekranına girmeden hızlıca buradan yapabilirsiniz.
5- Dilerseniz işlem bildirimlerini kapatabilirsiniz.
6- Arayüzden örnek.


Playback Settings(Oynatma Ayarları): Oynatma ile ilgili daha fazla kontrole sahip olmak istiyorsak bu ekrandan uygulayabiliriz.
1- Screen Size(Ekran Boyutu): Oynatıcının arayüz boyutunun varsayılandan 2-3 katı daha büyük başlatılmasını istersek buradan %100 - %300 gibi oranları seçebiliyor veya tam istediğimiz değerleri girebiliyoruz. Ama bu ayarın çalışabilmesi için General örnek görüntüsündeki 4 numaralı ayarın Last Size(Son Ekran) olarak uygulanmış olması gerekmektedir. Aksi halde oradaki ayar geçerli olacaktır.
2- Place window to screen center while starting video playback(Vidyo oynatmayı ekranın merkezi yerinde başlat): Arayüzü ekranın her hangi bir yerine sürükleyip orada kapatmış olsanız dahi bu kutucuk işaretli ise yeniden açtığınızda tam ortaya yerleşir.
3- Priority(Öncelik): Varsayılan ayar yüksek önceliklidir. Ekranda gördüğünüz gibi. Böylece yüksek kalite bir film izlerken işlemci pek çok program çalışsa bile ilk olarak PotPlayer'a tam güç verecek ve çalışan diğer herşeyi ikincil planda tutacaktır. Böylece film kasma ve takılma sorunu yaşatmaz.
4- Speed Control(Hız Kontrolü): Arayüz örnek görüntüsünde 5. numarada gösterdiğim butonların işlevi olan filmin oynatımını hızlandırma yavaşlatma özelliğinin kalitesini belirler. Varsayılan yüksek kalitedir.
5- Repeat(Tekrarlama): Repeat All oynatma listesindeki şarkı/film dosyalarının sonuna gelindiğinde yeniden başa alır ve devam eder. İstersek tek dosyayı tekrarlayabilir veya liste bittiğinde durdurabiliriz.
6- Prevent Screen Saver(Ekran Koruyucuyu Önle): Film oynatılırken ekran koruyucunun açılmasını önler.
7- Play from the latest point(Son noktadan oynat): Sinema severler için gerçekten harika düşünülmüş çok önemli bir özellik. İşaretli olduğunda filmi neresinde kapatmış olursanız olun tekrar açtığınızda kaldığı yerden oynatmaya devam eder.
8- Display timeinfo on tooltip(Oynatma çubuğunda zaman bilgilerini göster): Fareniz ile oynatma çubuğunda bir yerin üzerinde durduğunuzda Süre-Kalan Zaman-Geçecek Zaman hakkında bilgiler görüntülenir.
9- Play the next item when failed to play(Oynatma başarısız olursa sonraki öğeyi oynat): Çalmakta olan dosyada hata çıkarsa hemen bir sonraki dosya oynatılmaya başlar.
10- Hide mouse cursor during playback(Oynatma sırasında fare imlecini gizle): Tam ekran film izlerken fare 5-6 saniye kadar hareketsiz kalırsa otomatik gizlenir.
11- Auto call an external audio(Harici sesi otomatik çağır): Harika bir başka özellik. Eğer açtığınız film klasöründe filme eklenmemiş aynı isimde yedek bir ses dosyası var ise A tuşuna bastığınızda çıkan ses seçenekleri listesinde t
ıpkı harici altyazının otomatik okunması gibi sanki filme gömülüymüş gibi gösterilir.
12- Shuffle Play(Karışık Çalma): Oynatma listesindeki öğeler sırasız şekilde karışık olarak çalar. Şarkı dinlerken kullanışlı oluyor.
13- screen settings(Tam ekran ayarları): Display(Görüntü). Burada tam ekranda geçerli olacak donanımsal ayarlarımızı seçebiliyoruz. Varsayılan olarak Current Monitor(Geçerli Monitör) ayarı mevcuttur. Yani hertz hızı, çözünürlük gibi donanımsal verilerde ister monitörümüzün ayarlarlarını ister ekran kartımızın ayarlarını tercih edebiliyoruz. Ben ekran kartımı seçtim. Eğer onboard ekran kartınız varsa seçmenizi tavsiye etmem.
14- Resolution(Çözünürlük): Seçtiğiniz donanımın çözünürlüğü programdan çıkmaya gerek kalmadan direk buradan değiştirebiliyorsunuz.


Time Jump(Zaman Atlama): Yürütülen öğede bir kısıma hızlıca ilerlemek istediğimizde Sağ/Sol Yön Tuşlarını kullanırız. Time Jump ekranında bu atlama sürelerini kişiselleştirebilirsiniz.
1- Varsayılan olarak
Sağ/Sol Yön Tuşları 5 saniye aralıklarla İleri/Geri sarar. Ctrl+Yön Tuşları 30 saniye - Shift+Yön Tuşları 60 saniye(1 dakika) - Ctrl+Alt+Yön Tuşları 300 saniye(5 dakika). Saniyeleri kendinize göre yükseltip düşürebilirsiniz.
2- Move by KeyFrame: Hızlı aramalarda belki kesin kaydırma süresini yakalamak imkansız olabilir diye belirtilmiş. Kutucuğu işaretlesenizde işaretlemesenizde bir şey değişmiyor. Kaydırmalarda zaten hata olmuyor.

Kendi çalışmamdır.. Keyifli seyirler..
 
  • Beğen
Tepkiler: Serkan1255 ve monders


Murat Alper

Murat Alper

Moderator
altyazı nasıl indirebilirim peki
 

mtiske1

Üye
Dell 3542 serisi notebook var. win 10 + pot player + İyi bir kulaklık ile en iyi sesi alabileceğimiz ayar tavsiye edebilir misiniz?
Videoda sıkıntı yok ama ses ayarlarında sağ ve sol sesler hep tek noktadan geliyor
Ses kartından da kaynaklanıyor olabilir emin değilim
 


Üst Alt