Cebinizin Şarjı Hemen Bitiyor Mu?

Sponsorlu Bağlantılar

Bu Yazı Faydalı Oldu Mu?


  • Kullanılan toplam oy
    9
  • Anket kapatılmış .
DosTKaM

DosTKaM

Üye
    Konu Sahibi
Cebinizin Şarjı Hemen Bitiyor Mu?
[h=2]Son zamanlar cep telefonları sadece konuşmak ve mesajlaşmanın çok ötesinde. Facebook, Twitter vb sosyal medya, internet e girmek gibi bir çok işlevi bir arada yapıyor. Peki ama bunları yaparken şarj çok çabuk mu tükeniyor? İşte sizin için bir kaç ufak ipucu...


İpucu 1: Yazılımınızı güncelleyin
Pil sorunları sık sık yazılım hataları nedeniyle ortaya çıkar. Bu nedenle cihazınızı işletim sisteminizin son firmware sürümü ile güncellemeye dikkat edin. Yüklü sürümü genelde "Ayarlar" menüsünden görebilirsiniz. Bazı akıllı telefonları güncellemek için bilgisayara bağlamak gerekebiliyor.


İpucu 2: Bluetooth ve kablosuz ağ bağlantısını kapatın
Telefonunuzda hangi işlevlerin açık olduğunu ve bunlara o anda ihtiyacınız olup olmadığını kontrol edin. Özellikle Bluetooth ve kablosuz ağ gibi işlevleri sadece ihtiyaç duyduğunuzda açmanızda yarar var. Sürekli çalışan bir bağlantı, devamlı bağlantı noktası arayacağı için pilinizin şarjını azaltacaktır.


İpucu 3: GPS'i kapatın
Aynı mantık konum belirleme işlevi için de geçerli. GPS alıcısının konum belirleme işlevi işlemciye yüklendiği için çok enerji harcar. Bu nedenle bu işlevi de ancak navigasyona ya da konum belirlemeye gerçekten ihtiyaç duyduğunuz zaman kullanın.


İpucu 4: Telefonunuzu doğru ortamda saklayın
Cihazınızı uzun süre kullanmayacaksanız doğru ortamda saklamaya dikkat edin. Pilin tamamen boşalmaması için yüzde 70 civarında şarj edin ve daha sonra kuru ve serin bir yerde saklayın. Pilinizi tipine göre birkaç hafta ya da birkaç ay içinde yeniden şarj edin ki tamamen boşalmasın.



İpucu 5: Ekran kilidi
Telefonunuzu kullanmadığınız zaman Standby konumuna getirin. Ekranın açık olması akıllı telefonların en çok enerji kaybetmesine neden olan şeylerden biridir.


İpucu 6: Evde kablosuz ağ bağlantısı kullanın
Evde olduğunuz zaman telefonunuzdan Internet'i kullanmak istediğinizde kablosuz ağ bağlantısı kullanın. HSDPA bağlantısının yeterli olmadığı yerlerde cihazınız sürekli 3G'den EDGE'e geçer, bu da şarjınızı azaltır. Eğer kablosuz ağ bağlantınız yoksa, 3G'nin kötü olduğu yerlerde cihazınızı 2G'ye geçirin.


İpucu 7: Aşırı sıcak ve soğuktan kaçının
Pillerin en verimli çalıştığı ısı 20 derece civarındadır. Bu nedenle yazın aşırı sıcakta (35 derece üstü) ve kışın eksiye düşen ısılarda cihazınızı kullanmayın. Bu, pilin içindeki elektrokimyasal süreçlere olumsuz etki eder ve hem şarjın hızlı bitmesine, hem de pil ömrünün kısalmasına neden olur.


İpucu 8: Push mesajlarını kapatın
Pek çok uygulama yenilikleri Push mesajları kanalıyla duyurur. Bu mesajlar genelde titreşim ya da zille sizi uyarır. Eğer özellikle beklediğiniz bir mesaj yoksa bunları kısmen ya da tamamen kapatmak şarjınızın daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Eğer bu mesajlardan vazgeçmek istemiyorsanız güncellemelerin arasını uzatmak da bir alternatif olabilir.


İpucu 9: Widget'ları kontrol edin
Widget'ların çoğu pile fazlasıyla yüklenir. Bu nedenle anasayfanızı sürekli güncellenen Widget'larla doldurmayın. Mutlaka kullanmak istediğiniz widget'ların güncelleme sıklığını düşürün.


İpucu 10: Uçuş modunu açın
Sinyalin zayıf olduğu ve erişilmenizin şart olmadığı yerlerde ya uçuş modunu etkinleştirin, ya da telefonunuzu tamamen kapatın. Sinyal zayıf olduğu zaman telefonunuz bağlantıyı korumak için çok daha fazla enerji harcar. Uçuş modunu geceleri etkinleştirmek ise hem şarjınızı korur, hem de gereksiz radyasyona maruz kalmanızı önler.


İpucu 11: Stream'lerden kaçının
Ses ve görüntü stream'leri çok pil harcar. Internet'ten radyo dinlediğinizde çok büyük veri alışverişi olduğu için hem faturanız kabaracak, hem de piliniz çabuk bitecektir. Bu nedenle pilin uzun süre dayanması gerektiğinde bunlardan kaçının. Bir stream dinlemek ya da izlemek istediğinizde de bunu kablosuz ağ üzerinden yapın.


İpucu 12: Pil harcayan işlevleri tespit edip kapatın
Pek çok akıllı telefon pil harcaması konusunda detaylı istatistikler gösteren işlevlere sahiptir. Özellikle sık sık yeni uygulama indirip deniyorsanız bu istatistikleri düzenli olarak kontrol edin. Eğer aşırı pil harcayan bir uygulama gözünüze çarparsa bunu kapatın ya da kapatılması mümkün değilse ve kullanmanız şart değilse telefonunuzdan tamamen silin.


İpucu 13: Ekran parlaklığını ayarlayın.
Ekran ne kadar fazla parlaklığa ihtiyaç duyarsa o kadar çok pil harcar. Bu nedenle ekran parlaklığını mümkün olduğu kadar düşük tutun. Bazı telefonlar ekran parlaklığını ortam ışığına göre otomatik olarak ayarlama özelliğine sahiptir. Bazılarında da pil azaldığı zaman ekran parlaklığının otomatik olarak düşürür.


İpucu 14: Ekran korumayı daha çabuk devreye sokun.
Telefonunuzun otomatik ekran koruma süresini mümkün olduğu kadar kısa tutun. Koruma ne kadar çabuk devreye girerse ekran o kadar az enerji harcayacaktır. Tecrübeye göre 15 saniye ideal bir süre.


İpucu 15: Uygulamaları tamamen kapatın.
Bir uygulamayı aktif olarak kullanmamanız, o uygulamanın tamamen kapandığı anlamına gelmez. Bu nedenle Android telefonlarda uygulamadan çıkmak için Home tuşu yerine daima "Geri" tuşunu kullanın. Home tuşuna bastığınızda anasayfaya geri dönersiniz, ancak uygulama arka planda çalışmaya devam eder. Telefonların çoğunda aktif uygulamaları listeleyen bir genel görünüm özelliği bulunur. Gereksiz programları buradan da kapatabilirsiniz.


İpucu 16: Uygulamaların içindeki reklamları kapatın
Akıllı telefon kullanıcılarının çoğu uygulamaları satın almak yerine reklamlı ücretsiz sürümlerini tercih ediyor. Ne var ki uygulamaların içindeki reklamlar sürekli Internet bağlantısını kullandığı ve bulunduğunuz coğrafi konuma göre reklam yayınladığı için bunların yarattığı veri alışverişi çok fazla enerji gerektiriyor. Abartılı durumlarda piliniz 90 dakika bile dayanmıyor. Bu nedenle sık kullandığınız uygulamaları mümkünse satın alın. Eğer root'lanmış bir Android telefon kullanıyorsanız Droid Wall uygulamasını kullanarak uygulamalardaki reklam özelliğini silebilirsiniz.


İpucu 17: Uygulamalardaki enerji kullanımını iyi yönetin
Android'deki Juice Defender gibi bazı uygulamalar, enerji kullanımını yönetmenize izin veren özelliklere sahip. Detaylı ayarlar sayesinde pilinizden maksimum verimi almanız mümkün. Uygulama özellikle root'lu cihazlarda marifetlerini gösteriyor. İster oyun oynayın, ister telefonunuzu Stand-by moduna alın, işlemcinizin hızı bu uygulama ile en uygun şekilde ayarlanıyor. Böylece çok büyük bir enerji tasarrufu sağlıyorsunuz.


İpucu 18: Enerji tasarrufu modunu kullanın
Akıllı telefonların çoğu enerji tasarrufu moduna sahip. Eğer pilinizden yeterli verimi alamadığınızı düşünüyorsanız bu modu kullanın.


İpucu 19: Dosyaları bilgisayara indirip USB ile kopyalayın
Eğer müzik ya da podcast gibi büyük dosyaları akıllı telefonunuzda kullanıyorsanız indirme işlemini bilgisayar üzerinden yapıp (kablosuz ağ ya da Bluetooth yerine) USB kablosuyla cihazınıza kopyalayın. Böylece hem indirme, hem de veri transferi sırasında şarjınızı daha az harcamış olursunuz.

İpucu 20: Yedek pil alın
Eğer telefonunuzu yoğun bir şekilde kullanıyor ve her zaman şarj etme fırsatı bulamıyorsanız yedek pil satın almak çözüm olabilir. Bazı üreticiler yedek pili normal telefon paketine dahil ediyorlar ya da baştan daha güçlü pil alternatifi sunuyorlar.


Not: Bu ipuçları genelde android tabanlı telefonlar için geçerlidir.[/h]
 
  • Beğen
Tepkiler: Byhaydar


mkyb

mkyb

Üye
Bu saydıklarını yapmak yerine gider ankesörlü telefon kullanırım.Cep telefonu kullanmanın bi anlamı kalmıyor.
 
MrExpert

MrExpert

Üye
3310 umuz Hayırlı olsun :zzz:
 
  • Beğen
Tepkiler: ~N.A.W.Y~
Peocawe

Peocawe

Üye
hakkatten ha, bunları yaptığımız zaman akıllı telefonların ne anlamı kalcak ki... Sadece alo demek ve mesaj yazmak için telefon kullanıcak olsaydık zaten bu özelliklerin olmadığı bir telefon alırdık. :ehe 2-3 gün gideceğine 1 gün gitsin, telefonun tadını çıkarayım. Her akşam şarja takmak bu kadar mı zor yani... :aha:
 
Artles

Artles

Üye
Bence siz abartmışsınız öneriler gayet güzel. Teşekkürler :)
 
DosTKaM

DosTKaM

Üye
    Konu Sahibi
Arkadaşlar Benim Tel Mesala 1 Saatte Şarjı Gidiodu 8 Saat Şarjdaydı Ama Bunları Filan Yaptım Oldu 3 Günde Filan Gidio Artık :)
 
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
10. ipucuyu uzun zamandan beri yapıyorum
 
ahmetkartal

ahmetkartal

Üye
güzel bilgiler :tşk:
 

MaxipmaN

Üye
iki uygulama çalışıyor bende ama kapatmam onları takıyom şarja oluyo bitiyo :D
 

IVI-Elia

Üye
Birçok kişi telefonunu günde şarj edebilecek imkana sahiptir.Bence bunlara gerek yok.Onun yerine teknolojinin gelişmesini bekleyelim.telefonlarda 6000-7000 mah pil kullanılan zamanlar da gelecek...
 
Artles

Artles

Üye
Birçok kişi telefonunu günde şarj edebilecek imkana sahiptir.Bence bunlara gerek yok.Onun yerine teknolojinin gelişmesini bekleyelim.telefonlarda 6000-7000 mah pil kullanılan zamanlar da gelecek...

Buna bağlı olarak performans da artıcağı için değişen pek birşey olmucak gibi. Bana göre günde aktif olarak kullanılan her akıllı telefon akşam prizle ilişkiye girmeye mahkumdur :) Gün içinde 2 kere dolduruluyorsa sıkıntı vardır..
 
PriZm

PriZm

Üye
Önerilerin çoğu yararlı.Ama bazıları telefonu ankesörlü telefon yapacak kadar gereksiz.
 
CasuS_87

CasuS_87

Üye
:tşk: :)
 
Murat Alper

Murat Alper

Moderator
arkadaşım sen bu yazdığın maddelerinin çoğunun android geçerli olduğunu yazmışsın ama unutma yanlış ve eksik yazmışsın bunların çoğu aynı zamanda android içinde değil ve aynı zamandada lumialar için ve birde symbianlar içinde geçerlidir yanlışını düzelt :)
 
big.LITTLE

big.LITTLE

Üye
Bu kadar kasmaya hiç gerek yok ya :oke:Akşamı çıkarsın yeter.
 
ecel54

ecel54

Üye
Arkadaşlar Benim Tel Mesala 1 Saatte Şarjı Gidiodu 8 Saat Şarjdaydı Ama Bunları Filan Yaptım Oldu 3 Günde Filan Gidio Artık :)

1saat te bitip 8 saatte dolsaydı telefon açıkken sarj edilmezdi :D biraz az at
 
EVRENCEEE

EVRENCEEE

Üye
teşekkürler
 
sincarezindan

sincarezindan

Üye
ben uyumadan önce koyuyorum eğer şarjı %40 falansa sabaha bitiyor
 
aleranol

aleranol

Üye
benim not2nin pil kapasitesi 2000mah civarı şu an.
 


Üst Alt