İndeks Android Root Nedir | Nasıl Root Yapılır | Root Atmanın Faydaları ve Zararları

Sponsorlu Bağlantılar

Buğra

Buğra

Admin
    Konu Sahibi
Android Root Nedir | Nasıl Root Yapılır | Root Atmanın Faydaları ve Zararları
Merhaba arkadaşlar bugün ki yazımda sizlere Android cihazlar için kullanıcılar tarafından en çok aranan bazı soruların açıklamasını yapacağım.


Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız




- Root Nedir ?
- Nasıl Root Atılır ?
- Neden Root Atmalıyız ?
- Root Atmanın Faydaları Nelerdir ?
- Root Atmanın Zararları Nelerdir ?
- Root Atmak Garantiyi Devre Dışı Bırakır Mı ?
- Root Attıktan Sonra Neler Yapılmalı ?


ROOT NEDİR ?

Root İngilizce dilinden gelen ve Türkçe anlamı '' Kök '' olan bir kelimedir. Root aslında cihazlarınızın içerisinde bulunan sistem dosyalarının bulunduğu kök kısmıdır. Android cihazlarda root atmak demek aslında sizin cihazınızın sistem dosyalarına tam yetki ile erişebilmeniz anlamına geliyor. Neredeyse bütün firmalar root yetkisini kapalı bir şekilde cihazları piyasa sürerler. Bunun sebebi kullanıcıların sistem dosyalarına yanlış bir müdahale de bulunarak cihaza kalıcı hasarlar vermesini engellemek içindir. Bu konumuza göz atarak android cihazlarda root atmanın faydaları, zararları gibi çeşitli konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

NASIL ROOT ATILIR ?

Android cihazlara root atmak aslında çok zor bir işlem değildir. Fakat bilgisiz bir şekilde android root atma işine girişmek ve root işlemleri sırasında hata yapmak cihazınızda ciddi yazılımsal hatalar doğurabilir ve cihazınıza hasar verebilir. Her cihaz için root atma yöntemi birbirinden farklıdır. Genellikle root atarken supersu.zip dosyasını Clockworkmod recovery ile android cihazınıza flaşlamanız gerekmektedir. Yada KingRoot gibi tek tıklama ile root yapan alternatif programları denemeniz gerekmektedir. Kullandığınız android cihazınızı nasıl root yapacağınız konuda detaylı bilgiyi forumumuz da arama yaparak bulabilirsiniz. Yakın zamanda bir çok farklı cihaz için nasıl root atılır sorusu ile ilgili detaylı konular açacağım.

NEDEN ROOT ATMALIYIZ ?

Android telefonunuza root yetkisi kazandırarak aslında telefonunuzu sanki Admin yetkisinde kullanıyormuş gibi bütün kısıtlamalarını açabilir ve android cihazınız üzerinde tam yetkiye sahip olabilirsiniz. Root atarak telefonunuzun sistem dosyalarına erişebilir ve biraz bilginiz varsa sistem dosyalarını dilediğiniz gibi silebilir, değiştirebilir ve yedekleyebilirsiniz. Root sonrasında sistem dosyalarına ulaşmak için Root Explorer gibi çeşitli dosya yöneticisi uygulamalarını kullanmanızı tavsiye ederim. Root yetkisi ile cihazınızın işlemci hızını azaltabilirsiniz bu sayede pil tasarrufu yaparsınız.

ROOT ATMANIN FAYDALARI NELERDİR ?

Root attıktan sonra artık cihazınızı daha özgür bir şekilde kısıtlama olmadan tam yetki ile kullanmaya başlayabilirsiniz. Root yetkisi size sistem dosyalarına erişim ve cihazınızın bazı teknik özellikleri üzerinde işlem yapma ( işlemci hızı arttırma veya azaltma, ram kontrolü üzerinde yetki, ekran renk profili değiştirme, sistem dosyalarını düzenleme ) gibi çok fazla konuda imkan sağlamaktadır. Daha fazla pil ömrü, daha hızlı android telefon, daha iyi ses ve kamera çekim kalitesine sahip olabilirsiniz. Elbette bütün bunları yaparken ek uygulamalar ( root explorer, kernel adiutor ) veya flaşlanabilir ek paketler ( kamera kalitesi, pil ve performans için tweak scriptler ) kullanmanız gerekmektedir.

ROOT ATMANIN ZARARLARI NELERDİR ?

Root atmanın android cihazınıza çok fazla sayıda faydası olduğu gibi bazı zararları da vardır. Mesela android telefonunuza root attıktan sonra cihazınız rootlu bir şekilde bozulursa ve garantiye gitmek zorunda kalırsa bir çok teknik servis cihazınızı rootlu olduğu için garanti kapsamında saymayacaktır ve sizden kullanıcı hatası sebebiyle ücret talep edecektir. Yada bazı kötü amaçlı uygulamaların içerisinde yer alan zararlı kodlar cihazınız rootlu olduğu için android telefonunuzun sistem dosyalarına erişerek cihazınıza yazılımsal hasar verecektir ve kişisel bilgilerinizi çalacaktır. Fakat cihazınıza zararlı bir uygulama yüzünden hasar gelme ihtimali oldukça düşüktür.

ROOT ATMAK GARANTİYİ DEVRE DIŞI BIRAKIR MI ?

Android açık kaynak koduna sahip bir işletim sistemidir. Aslında root atmanın cihazınızı garanti dışında bırakmaması gerekiyor. Ne yazık ki ülkemizde yer alan neredeyse bütün teknik servisler root yetkisine sahip android cihazlarını garanti dışı sayıyor ve kullanıcılardan ücret talep ediyor. Elbette bazı teknik servis firmaları root yetkisini garanti kapsamında sayarak işlem yapıyorlar. Siz mutlaka cihazınızı garantiye göndermeden önce stock yazılımı yükleyin ve root yetkisini tamamen cihazınızdan kaldırın. Aksi halde teknik servis sizden ek ücret talep edebilir.

ROOT ATTIKAN SONRA NE YAPILMALI ?

Cihazınıza root attıktan sonra öncelikle root explorer uygulamasını Google Play mağazası üzerinden satın alın veya Es File gibi root dizinine erişim özelliği bulunan bir ücretsiz dosya yöneticisini android cihazınıza yükleyin. Daha sonra cihazınızın system/data/apps veya systemapps klasörüne girerek cihazınızda yüklü olan sistem uygulamalarını görebilir ve buradan kullanmadığınız bazı uygulamaları ( ana sistem uygulamaları hariç ) silebilirsiniz. Yine Google Play üzerinden Kernel Adiutor uygulamasını yükleyerek cihazınızın işlemci hızını arttırabilir ( custom kernel yüklü ise ) veya işlemci hızınızı azaltabilirsiniz yada dilerseniz aynı uygulama üzerinden cihazınızın ekran renk profilini değiştirebilir ve daha bir çok farklı ayarı yine bu uygulamadan yapabilirsiniz.

Kernel Adiutor =>
Root Explorer =>
Es File =>
 

Ekli dosyalar

  • Beğen
Tepkiler: ANIL


Üst Alt