'Oobleck'in İlginç Davranışının Bilimsel Açıklaması

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
'Oobleck'in İlginç Davranışının Bilimsel Açıklaması

Mısır nişastası ve suyu karıştırıp bir kabın içinde yavaşça çevirdiğinizde karışımın sıvı gibi göründüğünü ancak aynı malzemeyi sıkıştırdığınızda macun gibi sertleştiğini daha önce görmüşsünüzdür. İşte bu davranışı gösteren maddelere "oobleck" adı veriliyor. Son yapılan araştırmalar, bu maddenin birçok alanda kullanılabileceğini öngörüyor.

MIT mühendisleri oobleck'in tuhaf davranışını öngören matematiksel bir model geliştirdiler. Araştırmacılar, modellerini kullanarak obleck'in çeşitli şartlar altında sıvıdan katıya nasıl döndüğünü doğru bir şekilde simüle etmeyi başardılar. Yeni model, ultra ince parçacık çözeltilerinin askeri ve endüstriyel uygulamalar için nasıl davranabileceğini tahmin etmede faydalı olabilir.

Söz konusu maddelerin birçok kullanım alanı olabilir. Oobleck davranışı gösteren bir madde, otoyol çukurlarını doldurup bir araç üzerinden geçiyorken geçici olarak sertleşebilir. Belki de bu maddeler, kurşun geçirmez yeleklerin astarını kapatarak ani darbelere karşı ilave bir koruma bile sağlayabilir. Ekibin yeni oobleck modeli ile tasarımcılar ve mühendisler bu olasılıkları keşfetmeye başlayacaklar.

Parçacık boyutunun küçüklüğü, farklı etkilere sebep oluyor:

MIT'de makine mühendisliği profesörü olan Ken Kamrin, yüksek lisans öğrencisi Aaron Baumgarten ile birlikte sonuçlarını "Proceedings of the National Academy of Sciences"da yayınladı. Makaleye göre oobleck'teki granül materyal, kumdan çok daha incedir. Tek bir mısır nişastası taneciği, yaklaşık 1 ile 10 mikron genişliğinde ve yaklaşık bir kum tanesinin %1'i kadardır. Kamrin, böylesine küçük bir ölçekte parçacıkların kum gibi daha büyük parçacıkların yapmadığı etkileri gerçekleştirdiğini söylüyor. Örneğin mısır nişastası parçacıkları çok küçük olduğu için sıcaklıktan ve parçacıklar arasında oluşan elektrik yüklerinden etkilenerek birbirlerini hafifçe itiyor.

Medyaları görüntülemek için kayıt olmalısınız

Kamrin, "Yavaşça dokunursanız taneler aralarında bir sıvı tabakası tutarlar ve birbirlerini iterler ama çok hızlı bir şey yaptığınızda o küçük itişi aşmış olursunuz. Bunun sonucunda parçacıklar birbirine temas eder, sürtünme oluşur ve katı gibi davranırlar" diyor. Küçük ölçekte meydana gelen bu itme, laboratuvarda büyük ve çok ince taneli karışımlar arasında önemli bir fark ortaya çıkarır. Oobleck, yavaşça karıştırıldığında düşük, sıvı benzeri bir viskoziteye sahiptir ancak yüzeyi delinirse temas noktasına bitişik bulamacın hızla büyüyen bir bölgesi daha viskoz hâle gelir. Oobleck'in yüzeyinin katı bir trambolin gibi geri sıçramasına ve darbeye direnç göstermesine neden olur.


Ekip, hassas partiküllerin doğru bir modelini oluşturmak istiyordu. Araştırmacılar, oobleck benzeri bir maddenin ıslak kum modeline eklenebileceği düşüncesiyle ince parçacıkların itilmesinin etkisini modellemeye çalıştılar. Modellerinin oobleck'in davranışını daha karmaşık koşullarda nasıl tahmin edebileceğini görmek için ekip, derin bir bulamaç yatağı üzerinde farklı hızlarda ilerleyen bir tekerlek sürüşünü simüle etti ve çarkın daha hızlı döndüğü fark edildi.

Karışım, Baumgarten’in oobleck’te katılaşma cephesi dediği şeyi oluşturuyordu. Bu da tekerleği bir anda destekliyor ve böylece batmadan üstünden geçebilmesini sağlıyordu. Araştırmalar gösteriyor ki bu madde gelecekte çok farklı alanlarda insanlığa yarar sağlayabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: PALA.


PALA.

PALA.

Üye
Tabanca mermisini bile durdurabiliyor bu tip malzemeler...
Ters mantık var, yavaş hareket eden cisimleri değil hızlı hareket edenleri durduruyor.
 
MAERKEK

MAERKEK

Moderator
Diş hekimliği alanında kalıp almada kullanılabilir .
 
  • Düşünceli
Tepkiler: PALA.
PALA.

PALA.

Üye
Diş hekimliği alanında kalıp almada kullanılabilir .
Sanmıyorum :hmmm viskozitesi düşük ama şekil alma özelliği malesef yok, yani şekil alsada donma nokta istenen aralıkta değil, normal şartlarda donmaz.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
MAERKEK

MAERKEK

Moderator
  • Beğen
Tepkiler: PALA.
Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Oynarlar ayarlarlar .
Bu madde daha farklı yerlerde kullanılabilir. Örneğin videodaki gibi yoldaki çukurlara dökülürse araba geçerken çukura girmez. Başka bir örnek verecek olursak arabalarda bu madde kullanılırsa sert çarpışmada araba hasar almaz ve içindeki insanlar ezilme tehlikesi geçirmez.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK

Benzer Konular



Üst Alt