Ülkeler Ve Hakkında-Türkiye

Sponsorlu Bağlantılar

kfahaa

kfahaa

Üye
    Konu Sahibi
Ülkeler Ve Hakkında-Türkiye
Türkiye veya resmi adıyla Türkiye Cumhuriyeti( ( · )), başkenti olan ve ile kıtalarının her ikisinde de toprağı bulunan ülkedir. Ülke topraklarının büyük bölümü 'nda, bir bölümü ise 'nın uzantısı olan 'da bulunur. Ülkenin üç yanı , ve bu iki denizi birbirine bağlayan ve ile çevrilidir. Komşuları; batıda ve , doğuda , , ( ) ve , güneyde ise ve 'dir.

Türkiye, kadim ekinsel mirasa sahip , , ve .[ ] ile devletin resmî dini olarak kabul edilmişken, ile bu ibare kaldırılmıştır. ilkesi ise 1937 yılında anayasaya konulmuştur. Ülkenin resmi dili olup, yaygın din 'dır.

, bugün Türkiye ( "Türklerin Yurdu" anlamına gelen Turchia sözcüğünden türemiştir) olarak bilinen alana 11. yüzyılda göç etmeye başlamıştır. Göç, karşısında elde ettikleri 'yle hızlanmıştır. Birçok küçük ve , 'yu kadar yönetmiş ve 13. yüzyılda Anadolu'yu birleştirerek Doğu Avrupa, Yakın Doğu ve Kuzey Afrika'yı yöneten bir devlet hâline gelmiştir. 'ndaki yenilgisinin ardından çöken Osmanlı İmparatorluğu'nun birçok bölgesi işgal edilmiştir. önderliğindeki genç bir subay kadrosunun örgütlediği ardından 1923 yılında Mustafa Kemal (Atatürk) olan Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Türkiye, günümüzde bağımsız yedi biridir. 'ne, 'ya, 'ye, 'e ve 'ye üye olarak bütünleşmiştir. 1963 yılından beri 'nun ve 1995 yılından beri 'nin üyesi olan Türkiye, 2005 yılında ile başlamıştır. Türkiye aynı zamanda , , ve gibi örgütlere üye olarak ABD ve Avrupa Birliğinin yanı sıra Balkanlar, Kafkasya, Orta ve Güney Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkeleri ile yakın siyasî, ekonomik, ve kültürel ilişkiler geliştirmiştir.

ve kıtaları arasındaki geçiş yolları üzerindeki konumu Türkiye'ye anlamlı bir güç ve önem kazandırmaktadır. Türkiye, siyaset bilimciler ve ekonomistlere göre stratejik konumu, büyük ekonomisi ve askeri kabiliyetiyle bir .
Köken
Ilk Türk-Kağanlığı 552-744 yılları arasında Orta Asya ve Çin bölgelerinde adıyla kurulmaktadır. "Türk" adı bugün kullandığımız şekli ile ilk kez Göktürkler dönemine ait Orhun Yazıtları'nda geçmektedir. Çinliler o dönemde Türklerin adını Tūjué olarak kullanırlar. Tarihçi bir makalesinde ve tüccar ve diplomatların, 12. yüzyılda, Türkiye'yi Turchia ve olarak tanımladıklarını belirtir. Ayrıca, Türkiye adı ilk defa 1190'da bir yazılı kaynakta, vak'ayinamesinde geçmektedir.[ ] ise Turchia tanımını çok daha gerilere götürür ve Turchia tabirine ilk defa 6. yüzyılda kaynaklarında rastlandığını belirtir ve şöyle der "Bu tabir 9. ve 10. yüzyıllarda / Nehri'nden 'ya kadar uzanan saha için kullanılmıştır."[ ] Bu kullanımın bölgesinde için Doğu Türkiye’si, 'nın kurduğu Devleti için Batı Türkiyesi şeklinde olduğunu ve aynı tabirin 12. yüzyıldan itibaren için kullanıldığını belirtir. Tarihte 13-14. yüzyıllarda de Türkiye adını kullanmışlardı:"ed-devlet üt Türkiya" (1250-1387).[ ]

'nde, 19. yüzyıla kadar Türkiye adı kullanılmadı; Devlet-i Âliyye, Devlet-i Osmaniye, Memalik-i Şahane, Diyar-ı Rum adları kullanıldı. Fakat dış dünyanın zaman zaman Osmanlı İmparatorluğu yerine Türkiye adını kullandığı bilinmektedir. O dönemde yabancı dillerle çizilmiş haritalara bakıldığında bu durum açıkça ortadadır. Daha sonra, arasında Osmaniye yerine Türkistan, Türkeli, Türkili gibi adlar önerildiyse de, 'da adlı bir bölge olduğundan bu benimsenmedi.[ ] (1921) "Türkiye" adı yazıldı ve 1923'te ile devletin resmi adı Türkiye Cumhuriyeti olarak kesinleşti.
Türkiye Cumhuriyeti


Bayrak
Slogan:
Ulusal Marş:



MENÜ

0:00

Türkiye'nin Dünya üzerindeki konumu
Başkent
Resmî dil(ler)
-
-
-
-
- 24 Temmuz 1923
- 29 Ekim 1923
- Toplam783.562 km² ( )
302,535 mil²
- 1.78
- 2013 sayımı76.667.864 ( )
- 98 /km² ( )
239.8/mil²
( )2012
- Toplam1.123 trilyon $ ( )
- 15.001 $ ( )
(düşük)2012
- Toplam794.468 milyar $ ( )
- 10.609 $ ( )
(2011)39,0
orta ( )
(2013) 0,722
yüksek · [ ]
( )
( +2)
sağ
[TBODY] [/TBODY]
 


0MG90

0MG90

Üye
Hepsini bi konuda paylaşsaydın iyiydi. Teşekkürler.
 
kfahaa

kfahaa

Üye
    Konu Sahibi
Hepsini bi konuda paylaşsaydın iyiydi. Teşekkürler.
hepsi bir konuda olmazdı herkes istediği ülkeye böylece daha kolay ulaşabilir diğer türlü kaçıncı sayfada olduğunu bulamazdı
 


Üst Alt