LUMIA 820'de Fazla Görünen Resim, Video ve Müzikler ÇÖZÜMÜ !

Sponsorlu Bağlantılar

serinaga

serinaga

Üye
    Konu Sahibi
LUMIA 820'de Fazla Görünen Resim, Video ve Müzikler ÇÖZÜMÜ !
Merhaba Arkadaşlar,

Son zamanlarda özellikle Lumia 820 telefonların bellek kartlarındaki kayıtların (Resim, video ve müzik dosyaları) çift görülmeye başladığı, hatta 3-4 ve daha fazla sayıda görülmeye başladığı ile ilgili olarak bu konuyu açma gereği gördüm.

Öncelikle şunları belirteyim;
1- Sorun sadece MicroSD bellek kartında meydana gelmekte olup, telefon hafızasına kaydedilen resim, video ve müzik dosyalarında sorun görülmemektedir.
2- İlk başta Skydrive ile eşitleme sorunu gibi görülse de, gerek Lumia 920'lerde bu sorunun görülmemesi gerekse SD kart takılmayan Lumia 820'lerde de görülmemesi bu tezi çürütüyor.
3- Kullanılmakta olan bellek kartı kapasitesi (2, 4, 8, 16 ve 32 Gbyte) ve class4 yada class10 olması farketmiyor, sorun hepsinde de tekrarlayabiliyor.
4- Böyle bir sorun oluştuğunda PC ile depolama yönteminde bağlanarak MicroSD bellek kartı içerisindeki dosyalarda çoğalma olmadığını, herşeyin NORMAL olduğunu görebilirsiniz.
5- Bazı yerlerde Virüs olma ihtimalinden bahsedilmiş ama emin olun VİRÜS felan değil.
6- İlk MicroSD kartı taktığınızda telefonunuz kartı algılar ve dosyaların karta kaydedilip edilmeyeceğini sorar. Evet seçildiğinde telefonunuz arka planda MicroSD kart ile senkronizasyon başlatır ve bazı kısayollar oluşturur ki çoğalan bu kısayollardır. İŞTE BİZİM SORUN Burada başlıyor.
7- Sorunun kaynağını her ne kadar şimdilik NET olarak tesbit edememiş olsam da, kanaatimce yazılımsal bir sorun ve buna bağlı olarak donanımsal olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, MicroSD bellek kartı sökülüp, tekrar takıldığında, telefon RESETLENDİĞİNDE, telefon KİLİTLENDİĞİNDE, bir şekilde KAPAT-AÇ yapıldığında, telefon açılınca yeniden senkronizasyon başlatıyor sanki başka bir MicroSD bellek kartı takılmış gibi. Böylece bellek kartımızdaki dosyaların birer kısayolu daha oluşturuluyor ve ÇİFT görülmeye başlıyor. DİKKAT EDİN ! Dosyaların kendisi halen MicroSD bellek kartınızda tek, sadece kısayollar ÇİFT. Bu sorun tekrarlandıkça sayı katlanarak artıyor. Muhtemelen güncelleme ile bu sorun çözümlenecektir.
8- Bellek kartının formatlama biçimi ile alakalı olup olmadığını halen test ediyorum, bir gelişme olduğunda yine burdan konuyu güncelleyeceğim. (MicroSD bellek kartımızı FAT32 yerine exFAT formatlama, tek dezavantajı win7 ve win8 öncesi işletim sistemlerinde kartın içeriğini göremezsiniz).
9- Microsoft mühendisleri tarafından dizayn edilen bu yeni sistem daha çok taşınabilir veri depolama aygıtlarında kullanılmak üzere oluşturulmuş bir protokol. Günümüzde tüm bilgisayarlarda desteklenen FAT 16 ve FAT32’nin bir üst versiyonu.Yaşamımızda yaygın olarak kullandığımız USB diskler, bellek kartları ve sabit diskler için kullanılan FAT32 standat bir dosyalama sistemi. Bu sistemin yaygın olarak kullanılmasının en büyük nedeni ise uyumluluk. Çünkü gerek PC gerekse MAC‘ler de sorunsuz sekilde çalışmakta.


İşte ExFAT ile gelen birkaç özellik:




• ExFAT ile dosya boyutu 4GB’tan 16 EB’a (16 Milyar GB) yükselecek. Bu hız ile yakın gelecekte sorunsuz veri paylaşımları yapılacaktır.
• Yeni sistem eski sistemlere oranla oldukça hızlı çalışıyor. Veri aktarımında saniyelerin önemi dikkate alınırsa FAT32 ile ExFAT arasında ki 6 sn fark önemli bir hız farkı.
• FAT16 sisteminde mevcut olan 1000 dosya sınırı, exFAT ile kapasiteye bağlı olarak sınırsız olarak belirlenmiş durumda. Kapasiteniz miktarında istediğiniz kadar dosya eklemeniz mümkün.
Eski sistemlerde veri aktarımı sırasında yaşanan bir kesinti veya aksaklık nedeniyle bazen veri kayıpları yaşanabilmekte, hatta tüm veriler silinebilmekteydi. ExFAT ile bu sorun halledilmiş durumda (BİZİM Sorunumuzun Nedeni Büyük Bir İhtimalle Bu Olabilir).

ŞİMDİ Böyle bir sorun oluştuğunda;
Çözüm 1 :

1- Telefonunumuzu Power tuşundan kapatıyoruz.
2- MicroSD bellek kartımızı çıkartıyoruz.
3- Telefonumuzu MicroSD bellek kartsız açıyoruz ve bellek kartındaki tüm içeriğin yok olduğuna emin oluyoruz (Telefonunuzu açtığınızda bellek kartını göremeyince ilgili kısayolların tamamını siliyor).
4- MicroSD bellek kartımızın içindeki Pictures, Videos, Music klasörlerini aynen PC'de bir yere kopyalayın (İçeriğe bağlı olarak işlem uzun sürebilir).
5- Kopyaladığımızdan emin olduktan sonra MicroSD bellek kartımıza format atıyoruz. FAT32 formatlama default olarak gelir, bence bunu exFAT olarak değiştirin ama yukarıda da söylediğim gibi Vista öncesi işletim sistemleri tanımaz (Özellikle Win XP kullananlar zaten formatlamada bu seçeneği zaten göremeyecekler). Eğer Vista, Win7 ve Win8 kullanıyorsanız exFAT tercih edin, wp8 son derece uyumlu çalışıyor ve yaklaşık 15 gündür test ediyorum, şimdilik hiçbir sorun yok ...
6- Formatlama bittikten sonra PC'ye kopyaladığınız Pictures, Videos, Music klasörlerini tekrar MicroSD bellek kartımıza kopyalayalım (İstenmiyorsa kopyalanamayabilir, nasıl olsa PC'ye kopyasını aldık, ama telefonunda görmek istediğiniz içerikleri yada tamamını kopyalayabilirsiniz. İçeriğe bağlı olarak işlem uzun sürebilir).
7- Telefonumuzu tekrar kapatıyoruz.
8- MicroSD bellek kartını telefona geri takıyoruz ve telefonumuzu açıyoruz. Telefon açıldığında Yeni bir bellek kartı takıldığını ve dosyaların (Resim, Video ve Müzik) bu karta kaydedilip kaydedilmeyeceğini soruyor, EVET seçiyoruz. Arka planda telefonunuz MicroSD bellek kartı ile senkronizasyon başlatıp, içeriğe bağlı olarak yaklaşık 2-3 dk. sonra tüm RESİM, VİDEO ve MÜZİK'lerinizin artık normale döndüğünü içiniz rahat bir şekilde görebilirsiniz.

Çözüm 2 :

1- Telefonumuzu PC'ye USB kablosuyla bağlıyoruz.
2- PC'deki Dosya Yöneticisini Çalıştırıyoruz.
3- Dosya Yöneticisi içerisinden Windows Phone Sürücüsünü Seçtiğimizde, karşımıza iki ayrı sürücü çıkıyor, bunlardan MicroSD bellek kartımızı seçiyoruz.
4- MicroSD bellek kartımızın içindeki Pictures, Videos, Music klasörlerini aynen PC'de bir yere kopyalayın (İçeriğe bağlı olarak işlem uzun sürebilir).
5- Kopyaladığımızdan emin olduktan sonra MicroSD bellek kartımıza format atıyoruz. FAT32 formatlama default olarak gelir, bence bunu exFAT olarak değiştirin ama yukarıda da söylediğim gibi Vista öncesi işletim sistemleri tanımaz (Özellikle Win XP kullananlar zaten formatlamada bu seçeneği zaten göremeyecekler). Eğer Vista, Win7 ve Win8 kullanıyorsanız exFAT tercih edin, wp8 son derece uyumlu çalışıyor ...
6- Formatlama bittikten sonra telefonunuzu PC'den söküyoruz ve power'dan kapatıp açıyoruz.
7- Telefon açılınca tekrar PC'ye USB ile bağlayıp PC'ye kopyaladığımız klasörlerimizi (Pictures, Videos, Music) tekrar MicroSD bellek kartımıza kopyalıyoruz.
8- Telefonu PC'den ayırıyoruz, yine arka planda senkronizasyon ile 2-3 dk. içerisinde tüm içeriğin kısayolları oluşturulup, herşey normale dönüyor.

Konu biraz aceleye geldi ama sorun yaşayan arkadaşlara çözüm olması nedeniyle acele ettim ama zamanım oldukça ve yeni bir çözüm buldukça buradan paylaşacağım, herkese iyi FORUMLAR ...
 
  • Beğen
Tepkiler: skynet, serkanoloji, OttomaN TigeR ve 2 diğerleri


BrahimOkumus

BrahimOkumus

Üye
Teşekkürler.
Bende böyle bir sorun meydana gelmedi.
Gelirse başvuracağım yer burası olacak
Sent from my RM-825_eu_turkey_211 using Board Express
 

IVI-Elia

Üye
Lumia 820 kullananlara geçmiş olsun.Emek için teşekkürler...
 
ardacumhur

ardacumhur

Üye
Eline sağlık abi dün bazı NL820 kullanıcıları burada bayaa uğraştılar.

dertlerine derman oldun :)
 
papakudioflu

papakudioflu

Admin
konu için teşekkürler güzel bir bilgilendirme konusu olmuş.:alkis
 
eRdaL.

eRdaL.

Üye
TSK ler
 
OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
Eline emeğine sağlık abi.
 
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
Eline sağlık, bu sorunu yaşayan arkadaşların epey bilgileneceği bir konu olmuş. :oke:
 
OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
E artık üst konu yapın :)
 
serinaga

serinaga

Üye
    Konu Sahibi
Herkese asıl ben teşekkür ediyorum, paylaşım güzel bir şey ...
 
serinaga

serinaga

Üye
    Konu Sahibi
Sorunu olan arkadaşlar çözülmeyebildiler mi ? Geri dönüşler yok :allalla:
 

power_24

Üye
eline sağlık çok güzel ve ayrıntılı bir açıklama olmuş.her ne kadar 820 kullanacısı olmasamda emınım 820 kullanıcıları için ilaç gibi gelecek bu açıklamaların..
 
serinaga

serinaga

Üye
    Konu Sahibi
pirenuri

pirenuri

Üye
Benim Lumia 920mde videolar 2-3 tane görünüyor
 
serinaga

serinaga

Üye
    Konu Sahibi
Benim Lumia 920mde videolar 2-3 tane görünüyor

Hoppan Gangnam Style ...
Gerçekten mi ? Senin telefonu sıfırlamaktan başka çaren yok. Ayrıca demek ki hafıza kartı ile alakalı bir sorun değil, tamamen yazılımsal sorun.
 
serinaga

serinaga

Üye
    Konu Sahibi
ARKADAŞLAR,
Sorun L920'lerde de müzik çoğalması olarak görülmeye başladı, artık tamamen yazılımsal olduğu netleşti. İlk gelecek olan güncelleme ile giderileceği kanaatindeyim ...
 

dnzbrcn

Üye
Elinize sağlık güzel yazmışsınız. Bu sorun malesef bende var. Dediklerinizi harfi harfine yaptım. İlk başta düzelti ancak birkaç foto çektikten sonra malesef tekrarladı. Sanırım yazılımsal. Güncelleme yükleniyor şu an. Düzelir mi merak ediyorum:hmmm
 
serinaga

serinaga

Üye
    Konu Sahibi
Aslında sorunun kaynağı diğer klasörü içerisinde resim, video ve müzik dosyalarından sık kullanılanların birer tane kopyalarının bulunması. Doğal olarak senkronizasyon sorunu yaşandığında bu durum ortaya çıkıyor. Özellikle hafıza kartı olanlarda ihtimal yüksek. Dediğim yöntemlerle düzelme olmadı ise, hafıza kartını çıkartsanız bile artık saçmalama devam ediyor. Gelen güncelleme ile umarım sorun giderilmiştir, çünkü diğer klasörü ile ilgili bir çalışma yapılacaktı. Eğer yine de düzelmez ise tek çözüm telefonu sıfırlamak ...
 


Üst Alt